فهرست مطالب

معماری اقلیم گرم و خشک - سال ششم شماره 7 (بهار و تابستان 1397)

نشریه معماری اقلیم گرم و خشک
سال ششم شماره 7 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمید میرجانی*، اعظم امیری صفحات 1-22
    در فرایند جست و جو و مطالعه شیوه سکونت و انواع سکونتگاه های روستایی حوزه فرهنگی هلیل رود در شهرستان جیرفت استان کرمان، سازه های سبکی یافت می شود که در گستره ای وسیع و با نمودهای کمابیش متفاوت قابل مشاهده است. سازه های دست ساز و بومی که ریشه در فرهنگ عشایری و کوچ نشینی و یا زندگی ساده روستایی دارند و طی سالیان زیاد پاسخگوی نیازهای زیستی و سکونتی مردم منطقه بوده اند. سکونتگاه های کمینه گرایی (مینیمال) که در طول سالیان متمادی، بخش مهمی از طرحواره ذهنی این مردمان از سکونت را شکل داده است. دیرپایی، حضور پیوسته و جایگاه این سازه ها در خاطر و زندگی ساکنین، آن ها را فراتر از یک سازه صرف، تبدیل به جلوه بارزی از یک  فن- فرهنگ و بخشی تفکیک ناپذیر از الگوی سکونت روستائیان حاشیه هلیل رود نموده است. چنین جایگاهی مطالعه، شناخت و معرفی این الگوهای سکونت روستایی را ضروری می نماید، به ویژه در شرایطی که در طرح های سامان دهی سکونت گاه های حاشیه هلیل رود نسبت به آن بی توجهی شده است. از جمله شاخص ترین سازه های سبکی که به وفور در ناحیه مورد اشاره مشاهده می شود، کوار وکتوک و کپر را می توان نام برد. این نوشتار قصد آن دارد تا با توسل به دو روش تحقیق زمینه گرا و توصیفی- تحلیلی و مقایسه تطبیقی با استناد به اطلاعات حاصل از برداشت ها و بازدیدهای میدانی، به مطالعه و بررسی این سه سازه و تبیین سیر تحول آن ها در نواحی مختلف منطقه پرداخته و ویژگی ها، شباهت ها و تفاوت ها، نقاط قوت و ضعف هر یک را بیان نماید. بدیهی است شناخت حاصل شده می تواند طراحان و متولیان روستایی منطقه را در طراحی مسکن روستایی، همساز با الگوهای بومی موجود، یاری دهد.
    کلیدواژگان: کوار، کپر، کتوک، مسکن روستایی، سازه سبک، هلیل رود جیرفت
  • علی اسدپور* صفحات 23-42
    دانسته های کنونی از میراث باغ سازی شیراز به باغ های نامدار و برجسته دیوانی و حکومتی محدود شده و داده های اندکی از دیگر باغ های آن برجای مانده است. از این میان، باغ سالار جنگ (مینوی سالار) از ناصرالدین کوپال شیرازی نمونه درخور توجه و ازیادرفته ای است که ارزش بررسی و پژوهش دارد. هدف این پژوهش بازیابی این باغ بر پایه خاطرات ترنس اودانل است که نزدیک به 10 سال (49-1338 خورشیدی) را در آن گذرانده است. توصیفات وی شرحی از طرح کاشت، در باغ روزگار قاجار و پهلوی در اختیار می گذارد. پژوهش کنونی گامی نخست در شناخت مجموعه باغ های تاریخی منطقه قصرالدشت (بردی) است که تاکنون بدان پرداخته نشده است. بر این اساس شناخت ویژگی های هندسی - فضایی، بازخوانی طرح کاشت و فهم شیوه آبیاری باغ مورد توجه بوده است. افزون بر این به باغ به مثابه مکانی برای رخدادهای گوناگون زندگی فردی- اجتماعی نیز نگریسته شده است. روش پژوهش، ترکیبی شامل راهبرد تفسیری- تاریخی و نمونه موردی است که در رویکردی استنتاجی و تحلیلی پیش می رود. یافته های پژوهش ضمن بخش بندی مراحل توسعه و ویرانی باغ به چهار پرده، نشان می دهند که باغ، حاصل آمیختگی دو دسته از دوگانگی های الف) مفهومی و ب) کارکردی است؛ ماهیت پاردوکس گونه باغ در تضاد میان مالکین و ساکنین باغ، تضاد میان شخصیت ادبی بنیان گذار آن و برخی عادات و خصوصیات او و سرانجام تمایز میان باغ و مزرعه قابل شناسایی است. همچنین باغ حاصل ترکیب دو ساختار باغ های حکومتی و الگوی باغ های میوه است که از دو محور عمود برهم شکل یافته و برخلاف رسم معمول، کوشک بر تقاطع دو محور طولی و عرضی مکان یابی نگردیده است.  همه این ها سرانجام سبب می گردد گونه ای باغ در حومه شهر از مکانی برای تفریح و خوش گذارانی به باغی، باارزش تولیدی تبدیل شود. بدین سان باغ سالار جنگ به سامانه ای یکپارچه از زیست اجتماعی، اقتصادی و طبیعی بدل می گردد که نشان از تنیدگی زیبایی شناسی باغ با جنبه کارکردی و تولیدی آن دارد.
    کلیدواژگان: ناصرالدین کوپال شیرازی، ترنس اودانل، باغ مینوی سالار، باغ حومه شهری، باغ میوه
  • لیل سادات هاشمی رفسنجانی، شاهین حیدری* صفحات 43-65
    ساختمان ها باید به گونه ای ساخته شوند که در شرایط مختلف آب وهوایی در عین اینکه شرایط آسایش حرارتی قابل قبول و حتی لذت بخش را برای ساکنان به ارمغان می آورند، سطح بالایی از کارایی انرژی را داشته باشند. اگرچه که امروزه نیاز به آسایش حرارتی کاربران با بهره گیری از تجهیزات مکانیکی تامین می گردد. اما واقعیت این است که در هر شرایط اقلیمی، با طراحی مناسب بنا می توان تا اندازه ای، شرایط مطلوب آسایش را فراهم کرد. و تنها زمانی که شرایط آب وهوایی غیرقابل تحمل است از تجهیزات مکانیکی بهره گرفت. اما چگونه می توان دانست چه شرایطی سخت و غیر قابل تحمل است؟ بی تردید وجود معیاری مناسب کمک خواهد کرد. یگانه معیار قابل قبول، انسان است. از اینرو در نقاط مختلف دنیا، پژوهش های میدانی متعددی در این زمینه انجام شده است. مقایسه ی بین نتایج نشان می دهد، اولا در سراسر جهان مردم می توانند در طیف وسیعی از محیط های حرارتی، به آسایش دست یابند. دوم اینکه در محیط های مورد بررسی، بین پیش بینی های جدیدترین و بهترین شاخص های حرارتی و چگونگی احساس گرمایی افراد، اختلاف واضحی وجود دارد. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این مسئله، به کمک انجام مطالعات میدانی در اقلیم گرم و خشک ایران است و اهداف آن، ارائه ی دمای خنثی و دامنه ی شرایط محیطی قابل قبول برای ساکنان خانه های مسکونی در کرمان و اقلیم های مشابه، مقایسه ی دمای خنثی در خانه های فاقد و دارای سیستم سرمایش مکانیکی و کشف رابطه ی بین دمای خنثی و دمای داخلی، و مهم تر از آن رابطه ی دمای خنثی و دمای بیرون از ساختمان، خواهد بود. نتایج نشان می دهد که همبستگی قابل قبولی بین دمای خنثی و میانگین دمای داخلی ساختمان و از آن مهم تر بین دمای خنثی و دمای خارجی ساختمان برقرار است. همچنین با توجه به نتایج ارائه شده مشاهده می شود که ساکنان خانه های مورد بررسی، در دمای بالاتری نسبت به آنچه در استانداردهای بین المللی مثل ایزو 7730 منتج شده از نظریه متوسط آرای پیش بینی شده (PMV) فانگر، بیان شده است، احساس راحتی می کنند.
    کلیدواژگان: خانه مسکونی، آسایش حرارتی، سازگاری حرارتی، اقلیم گرم و خشک، استان کرمان
  • مریم مفیدی نیستانی، نریمان فرحزا* صفحات 67-84
    موزه ها به مثابه گنجینه هایی از خاطرات و حافظه بشری ، به واسطه نمایش نسل های گذشته و آموزش از آن ، انسان امروز را به تامل دعوت می کنند. بنابراین رجوع به آنها جهت بهبود زندگی آینده، ضرورت دارد. با عنایت به مسئله بحران آب در ایران، امروزه توجه به فضای معماری و عملکرد مناسب موزه های آب و برنامه ریزی به منظور استقبال گسترده مردم از این نوع فضا ضروری به نظر می رسد. از آنجا که یکی از مشکلات موزه های ایران تکیه بر شیء محوری، نمایش و حفاظت است؛ شاید بهره گیری از دیدگاه کاربران، جهت آشنایی با معیارهای مطلوبیت فضا و عملکرد موزه، موثر واقع شده و به تعامل و اقبال شایسته تر کاربر و رونق هرچه بیشتر موزه منجر شود. بدین منظور، موزه آب یزد به عنوان نمونه موردی انتخاب شد، سپس با استفاده از پرسش نامه های نیمه باز، پیرو روش تحقیق «Q» اهداف، انتظارات ، علایق بازدیدکنندگان و نقاط ضعف و قوت این موزه، مشخص و بصورت منطقی تحلیل گردید. همچنین اطلاعات دفتر انتقادات و پیشنهادات موزه کدگذاری و طبقه بندی شده و دیدگاه کاربران مورد بررسی قرار گرفت. در نهایت با بهره گیری از دیدگاه های مستخرج ، راهکارهای طراحی فضای معماری و فعالیت در موزه های آب ، پیشنهاد شدند. نتایج حاصل از پژوهش می کوشد افزون بر بهبود عملکرد موزه آب یزد، الگویی باشد برای سایر موزه های کشور تا بتوانند با طرح فضای مناسب و عملکردی موثر، مورد استقبال تعداد بیشتری از بازدیدکنندگان فعال قرار گیرند.
    کلیدواژگان: موزه آب، عملکرد موزه، دیدگاه کاربران، شهر یزد، کیفیت فضایی
  • سیده زینب عمادیان رضوی* صفحات 85-99
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی میزان اتلاف حرارت بناهای زمین پناه در مواقع سرد سال و مقایسه آن با بناهای رایج روی زمین انجام شده است. پیشینه پژوهش پیرامون ایده معماری در پناه زمین نشان می دهد علیرغم قدمت طولانی این ایده در معماری و شهرسازی ایران، تاکنون تحقیقات محدودی در رابطه با ارزیابی عملکرد حرارتی این نوع ساختارها صورت گرفته است. نکته قابل ذکر دیگر اینکه تحقیقات فوق غالبا رفتار حرارتی بناهای زمین پناه را در مواقع گرم سال مورد توجه قرار داده و از تاثیر ثبات حرارتی زمین بر کاهش اتلاف حرارت آن ها در مواقع سرد سال غفلت نموده اند. لذا در این پژوهش با استفاده از روش محاسباتی، حالت های مختلف ارتباط با خاک، در یک بنای زمین پناه در شهر یزد مدل سازی شده و از نظر اتلاف حرارت با بنای روی زمین در مواقع سرد سال مقایسه می گردد. همچنین به منظور محاسبه دمای زمین که محیط پیرامون بنای زمین پناه محسوب می گردد، از معادله پیشنهادی لبز استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که اتلاف حرارت مدل در پناه زمین با افزایش سطح تماس با خاک کاهش می یابد تا جایی که اتلاف حرارت در مدلی که از سه جبهه شمال، شرق و غرب در مجاورت با خاک می باشد حدود %44 مدل رایج روی زمین ارزیابی شده است. در مجموع می توان گفت با بهره مندی از ایده معماری در پناه زمین، می توان صرفه جویی قابل ملاحظه ای در مصرف انرژی در مواقع سرد سال در اقلیم گرم و خشک ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: اتلاف حرارت، معماری زمین پناه، ارزیابی عملکرد حرارتی، مصرف انرژی
  • سیده مریم طباطبایی زواره، نیما ولی بیگ*، مریم عظیمی، بهروز شهبازی چگنی صفحات 101-125
    زمینه کالبد، عرصه ای برای دسته بندی ویژگی های خانه های سنتی شهر زواره است. بررسی خانه های چهارصفه و حوضخانه ای در معماری مسکونی زواره، شباهت ها و تفاوت های کالبد این دو گونه بنا را مشخص خواهد کرد. با بررسی کالبد معماری مسکونی زواره، دلیل پایدار بودن این گونه ها در گذر زمان مشخص خواهد شد. برای فهم چگونگی و چرایی تفاوت های خانه های چهارصفه و حوضخانه ای سنتی زواره در زمینه کالبد با وجود شباهت ها، راهکار مطالعه مقایسه ای به کار گرفته شده است. نوشتار حاضر بر آن است تا چگونگی و چرایی تفاوت ها و شباهت های پدید آمده در زمینه کالبد را مورد تحلیل قرار دهد. این مقاله بر اساس مطالعات کتابخانه ای، آنالیز محاسبات شامل تناسبات عددی از یک سو و مطالعات میدانی از سوی دیگر، بنا نهاده شده است. برای دست یابی به اهداف موردنظر و انتخاب خانه های چهارصفه و حوضخانه ای، شاخص هایی در سه بخش هندسه، تناسبات عددی و تغییر شکل پلان مشخص گردید و سپس با توجه به این شاخص ها، در هر بخش به ترتیب، 26، 25 و 37 نمونه به گونه ای انتخاب شدند که طیف متنوعی از مفاهیم مشترک تکرارشونده را از لحاظ کالبدی دربرگیرند. در بخش هندسه، تحلیل ها آشکار نمود که شکل دسترسی به فضاهای خانه، بر نحوه سلسله مراتب فضایی و حفظ حریم در دو گونه موثر بوده و شکل بازشوها با نوع فضاها (عمومی- خصوصی) و کنترل نور و باد مرتبط بوده است. در بخش تناسبات عددی مشخص شد که میانگین نسبت مجموع مساحت بازوها به مساحت فضای مرکزی در چهارصفه حدود دو برابر حوضخانه ای است که از دلایل آن، ثبات عناصر چهارصفه و کاهش عناصر حوضخانه است. همچنین نسبت ارتفاع فضای مرکزی به ارتفاع بازوها در دو گونه، در ارتباط با نوع پوشش سقف، عرض دهانه، نحوه تهویه، تعداد بازوها و... بوده است. در بخش تغییر شکل پلان ثابت شد که فضاها یا مدول هایی به هسته هر دو گونه افزوده و یا ادغام شده است و در روند دگردیسی هندسی پلان، حوضخانه ثبات بیشتری نسبت به چهارصفه داشته است.
    کلیدواژگان: خانه های چهارصفه، خانه های حوضخانه ای، مطالعه مقایسه ای، کالبد، شهر زواره
|
  • Hamid Mirjany *, Azam Amiri Pages 1-22
    In the process of searching and studying the different types of habitatation and rural settlements in the Halil River cultural district in Jiroft, Kerman province, lightweight structures are found that can be seen over a vast area with more or less different forms. These handmade and vernacular structures are rooted in nomadic culture or simple rural life, and for many years have answered the needs of the people in the region for residence and living. Over the years, these minimalist settlements have formed an important part of the mental schema of residence in these people's minds. Longevity, continuous presence and the position of these structures in the lives of residents has made them more than just a mere structure, becoming an outstanding example of a techno-culture and an inseparable part of the pattern of habitation for the villagers living on the banks of Halil river. therefore, this situation necessitates the recognition and introduction of these rural habitation patterns, especially in a time that the plans for the organization of settlements along Halil river are neglected. Among the most prominent lightweight structures that can be found abundantly in the area mentioned are Cavâr, Kotuk, Capar. Based on contextual and descriptive-analytical research methods and comparative study of the information gathered from field observations and surveys, this study intends to examine these three structures and explain their evolution in different areas and the characteristics, similarities and differences, the strengths and weaknesses of each one. Certainly, the results can help rural designers and authorities in the design of rural housing, consistent with existing indigenous patterns.
    Keywords: Cavâr, Capar, Kotuk, Rural Housing, Lightweight Structure, Jiroft Halil River
  • Ali Asadpour * Pages 23-42
    Current knowledge about Shiraz gardening heritage is limited to the outstanding and famous courts and governmental gardens, hence limited data from the other ones has remained. Among these, the garden of Salar-e-Jang (Minou-e-Salar) or Garden of the brave in War (English meaning) is the striking example that was built by Naser-al-din Koupal Shirazi (celebrated Salar-e-Jang) and is worth studying and analyzing. The aim of this study is to re-discover this garden based on memoirs of Terrence O'Donnell who spent nearly 10 years (1960-71) of his life in this garden. His description provides an overview on the Iranian garden planting order in Qajar and Pahlavi era. This current study is the first step in identifying the historic gardens of Ghasroldasht (Bardi) area in Shiraz suburban gardens that has not been investigated yet. Therefore, recognition of geometrical-spatial order of the garden, rereading and understanding the irrigation method and the garden planting patterns have been considered. In addition, the garden has been perceived as a place for various events and social-individual life. The research method was a combination of descriptive-historical strategy and case study based on analytical procedures in a deductive approach. The findings are segmented into four parts which show the stages of development and destruction of the garden. They also show that the gardens are a mixture of two categories of dualities: a) conceptual and b) functional. The paradoxical nature of the garden is identifiable in the conflict between owners and occupants of the garden, contradiction between literary and cultural character of the founder and his unusual habits and finally, the distinction between the notion of Garden and the Farm. also the garden is a mixture of two types: Persian Governmental garden and and orchard. The garden has two perpendicular axes and contrary to usual practices, the pavilion is not placed at the intersection of two longitudinal and transverse axes. This eventually converts a kind of suburban garden from a place for recreation and lounge to a productive farm and orchard garden. As a result the garden turns into a unified social, economic and natural system that indicates the integration of aesthetics with the functional and production aspects of the garden.
    Keywords: Naser al-din koupal, Terence O'Donnell, Minou-e-Salar garden, Suburban garden, Orchard garden
  • Leyli Hashemi Rafsanjani, Shahin Heidari * Pages 43-65
    Buildings should be built in such a way that provide acceptable and even pleasant thermal comfort for the users, while having high energy performance at the same time. Although today thermal comfort can be provided using mechanical equipment, but proper design can also provide comfort to some extent in any climate, so that mechanical equipment are only used when climate is unbearable. But how do we identify unbearable climatic conditions? We need a suitable criteria and the only acceptable one is the human being. numerous field studies have been conducted around the world on this subject. Comparison of results shows that, firstly, people around the world can reach comfort in a wide range of thermal environments. Secondly, there is a substantial difference between the predicted values of best thermal criteria and the actual feelings of people about thermal comfort. The present study aim to address this issue using field studies in hot-arid climates of Iran, and includes suggestions for neutral temperature and an acceptable range of environmental conditions for residents in Kerman city and similar climates. It also includes comparisons between houses with and without mechanical cooling in terms of neutral temperature, and the relationship between neutral and indoor temperatures, and more importantly, between neutral and outdoor temperatures. The results show that there is an acceptable correlation between the neutral temperature and the average indoor temperature, and more importantly, the outdoor temperature. Based on the results, it can be seen that the inhabitants under study, feel comfortable in higher temperatures than what is stated in international standards such as ISO7730 derived from Fanger᾽s predicted mean votes (PMV) theory.
    Keywords: Residential building, Adaptive thermal comfort, Comfort temperature, Free running mode, Cooling mode
  • Maryam Mofidi Neyestani, Nariman Farahza * Pages 67-84
    Museums are treasures of mankind’s memories and history which, by displaying and teaching past generations’ heritage, encourages the contemporary society to deepen its thoughts. Therefore, visiting them is influential in improvement of future life. considering the water crisis in Iran, it is necessary to pay attention to proper architectural space and performance in water museums as well as proper planning to increase people’s participation. Since one of the problems in the Iranian museums is relying on object-centered approach, displaying, and protection, perhaps it could be effective to utilize users' points of view in order to recognize the criteria of desirable museum spaces and functions. This may ultimately increase the users’ interaction and satisfaction and lead to the prosperity of the museum. to this end, Yazd Water Museum was chosen as a case study. Then, semi-open questionnaires and “Q” methodology were used to determine and analyze the intentions, expectations and interests of visitors as well as the strengths and weaknesses of the museum. Information from the “complaints and feedbacks” office were also coded and classified and consequently users’ opinions were analyzed. Finally, by using the extracted viewpoints, some solutions for architectural design and performance of Water Museums were suggested. Therefore, this research tried to be a model for Improving the performance of Yazd Water Museum sa well as other museums in the conuntry to increase their popularity and visiting rate through designing a suitable space and more effective performances.
    Keywords: Architecture, water museum, museum performance, users’ insight, Yazd
  • Seyedeh Zeinab Emadian Razavi * Pages 85-99
    This study is done with the aim of evaluating heat loss of earth-sheltered buildings in heating season in comparison with conventional buildings above the ground. Literature review of earth-sheltered architecture shows that although this idea has a long rich history in Iranian architecture and urban design, limited researches related to evaluating thermal performance of this kind of structures has been done. Additionally, previous researches have usually considered thermal behavior of earth-sheltered buildings in cooling season and neglected the effect of earth’s thermal stability on mitigating heat loss in heating season. In this research, different modes of contact with earth are modeled for an earth-sheltered building in the city of Yazd and the heat loss in heating season is calculated and compared with buildings above the ground. In addition, to calculate soil temperature, the formula developed by Labs, is employed. The findings show that heat losses of earth sheltered models decrease with increasing contact with earth’s surface, insomuch that heat loss in a model with three surfaces in contact with earth (North, East & West), was estimated about 44% of the model above the ground. Altogether, it can be concluded that earth-sheltered architecture can make considerable energy savings during heating season in hot arid climates.
    Keywords: heat loss, earth-sheltered architecture, thermal performance evaluation, energy consumption
  • Seyyedeh Maryam Tabatabaie Zavareh, Nima Valibeig *, Maryam Azimi, Behrouz Shahbazi Chegeni Pages 101-125
    The architectural body is deemed as a field for classification of features of traditional houses in Zavareh. Studying Chahar Sofeh and Hozkhaneh house types reveals the physical similarities and differences in these two types of buildings. Studying the body of residential architecture in Zavareh enables us to identify the reasons for their persistence through time. In order to understand how and why these traditional Chahar Sofeh and Hozkhaneh houses are physically different despite their similarities, we employed comparative research method. The present study aims to analyze the reasons for these similarities and differences in the architectural body. This paper has been prepared, on the one hand, based on library studies and computation analysis including numerical proportions and also field studies. To achieve the intended goals and to select traditional Chahar Sofeh and Hozkhaneh houses in Zavareh, some criteria were specified in three areas of geometry, numerical proportions and changes in plan. Based on these criteria, respectively 26, 25 and 37 samples were chosen in such a way that they included various repetitive and common physical concepts. In the geometry area, analyses indicated a correlation between forms of access and spatial hierarchy and privacy in both building types. Forms of openings were also correlated with the type of space (private, public) and light/wind control. Regarding numerical proportions, the average ratio of the total built area to the central space area in the Chahar Sofeh type was almost twice the Hozkhaneh type. One reason for this difference is the fact that building elements have decreased in Hozkhaneh but remained intact in Chahar Sofeh. Also the ratio of the height of the central space to the height of the building wings was correlated with roofing type, span width, ventilation type, number of building wings, etc. regarding changes in plan, it was proved that additional spaces or modules were added or merged with the core layout, and during this geometric tranfomation in plan, Hozkhaneh type underwent less change compared to Chahar Sofeh type.
    Keywords: Chahar Sofeh houses, Hozkhaneh houses, Comparative study, architectural body, Zavareh